Как да вземем размери за пердета

Необходимо е да снемете размери, за да си ушиете пердета! Когато вземате размери за пердета е добре да използвате метална рулетка, вместо линия или шивашки метър. Размерите за пердета се измерват в сантиметри.

Как да вземем размери за пердета

Височината:

При монтирането на корниза или релсата, те трябва да излизат поне по 20-30 см от всяка страна на прозореца, за да може завесата да се прибира добре и да се постигне максимално затъмняване на помещението. И на 15-20 см над горния ръб на прозореца, за да намалява проникващата между стената и корниза светлина и да допринася за по – свободно отваряне на прозореца. Разбира се, позиционирането на корнизът е индивидуално и ще зависи от Вашия прозорец и неговите отстояния, спрямо стената.

Размера на пердетата зависи от дължината на корниза, а не от размера на прозореца. За да се определи необходимия метраж, се взема размера на корниза, на който ще бъде поставено пердето, без декоративните накрайници.

Колко плат е необходим?

С вземане размери за пердета се определя и набора на текстила, който варира – от 1:1,5 до 1:3 пъти, спрямо корниза:

  • При пердета наборът може да е 1:2 -2,5 -3 /троен/, за да се получи красив набор. Този избор естествено е индивидуален, по желание на клиента. Най-често използвания набор е 1:2
  • При плътни завеси с шарки е добре набора да е 1,5 за да се виждат по-добре шарките. При изчистени десени, този набор може да е и 1:2

Различните платове имат различни ширини, което оказва влияние върху количеството необходим метраж, за ушиването на пердетата.

Как да вземем размери за пердета

Височините:

Винаги измервайте височината на Вашите пердета в поне три точки (в двата края и в средата) на релсата или корниза. Первазът или пода често са с денивелация. За реална дължина на пердето се взема най-малкият размер, за да избегнете влаченето на пердето по пода или перваза.

Видове височини:           Как да вземем размери за пердета - STUDIO '79

  • при височина до перваза на прозореца – измерва се около 2 см над перваза
  • при височина под перваза – измерва се обикновено 5-15 см под перваза
  • при височина до радиатора – измерва се 5-10 см под радиатора
  • при височина до пода – измерва се около 1- 2 см над пода

Ако пък искате да внесете нотка романтика, като оставите пердетата си да се влачат, добавете между 5-20 см към измерената дължина от тавана до пода.

 

За пластмасова релса – измерете височината от върха на релсата, за да може горния край на пердето да я покрива.

За тръбен корниз – измерете височината от долната част на халката на корниза.

При изчисляване на метражите за пердета, винаги трябва да се залага и плат за резервите.

 

Когато платовете са от 100% памук се взема по-голямо количество, заради свиваемостта, която дава тази материя (средно 5 – 10 %). Текстилът от полиестер и вискоза не се свива и за тях не е необходимо залагане на допълнително плат.

 
Меню